Get Adobe Flash player
Címlap Cikkek Beszámolók IX. Babos László emlékverseny, 2012. október 6.

IX. Babos László emlékverseny, 2012. október 6.

2012. október 6-án már kilencedik alkalommal rendeztük meg a Babos László sakk emlékversenyt, ezzel tisztelegve az egyesület előd-szakosztályának első vezetőjének emléke előtt. Ezúttal a verseny a frissen elindított Grand Prix-sorozat része volt, talán emiatt illetve a védnökök személye miatt is rekordlétszámban vettek gyerekek részt az emlékversenyen. A Budapesti Sakkszövetség elnöke, a kőbányai sakkcsapat vezetője, Révész Máriusz parlamenti képviselő találta ki és védnököli a Grand Prix-sorozatot, melynek lényege, hogy tíz különböző kerületben tíz verseny lesz az évben, és a játékosok, amennyiben felfejlődnek, menet közben felfelé csoportot tudnak váltani, amennyiben elegendő HURRÁ-pontot gyűjtenek össze, így a korcsoportok legjobbjai mindig feljebb lépnek, és az addig második-harmadikoknak lesz esélye versenyt nyerni, összességében így aki a sorozat elején kezdő volt, a sorozat végére akár versenyt is nyerhet! A tíz versenyből mindenkinek a legjobb hat eredménye számít. Révész Máriusz megnyerte képviselőtársát, Rákosmente polgármesterét és parlamenti képviselőjét, Riz Leventét is a verseny támogatói közé, így a polgármester úr jóvoltából bőven jutott díj minden résztvevőnek.

A polgármester úr rövid megnyitója után Laci bácsi özvegye, Gitta néni a nagy létszámtól meghatódva köszöntötte a résztvevőket, és kívánt minden játékosnak hosszú, örömmel és sportbarátságokkal teli sakk-pályafutást. Ezután Révész Máriusz ismertette a Grand Prix-versenysorozat főbb tudnivalóit, majd a párosítás és első fordulós ültetés ideje alatt a két parlamenti képviselő összemérte tudását a sakktáblán, és a segítő gyerekkaréjtól körülvett XVII. kerületi képviselő győzött!

A verseny rendkívül sportszerű és baráti hangulatú volt, összesen 82 gyerek játszott négy különböző életkor illetve tudásszint szerint bontott csoportban. Az A csoportban a kőbányai Bangha Ottó Péter nyert, a legjobb kerületi Szabó Benedek lett, a Hófehérke óvoda ovisa. A B mezőnyben sárkányos sikerek születtek, a pestszentlőrinci Uzonyi Péter és a lauderes Kánai Bende egyaránt hat ponttal végzett az első helyen, a mezőnyértékelés Uzonyi Petinek kedvezett. A legjobb lány pedig a Kőrösibe járó Tóth Nikoletta lett, míg a második lány Koltai Dóra, a harmadik pedig Dér Emese, mind a csapatunk tagjai. A C csoportban Grimm Balázs lett az első a Barczából, legjobb lány pedig Breznyán Dorina a HÜSI-ből. A balassis Kalina Szabolcs lett a legjobb XVII. kerületi különdíj elnyerője. A D csoportban szintén Barczás nyert, Kálóczi Kristóf, Görög Álmos és a XVII. kerületi különdíjas Tóth Viktor előtt.

Az iskola tanára, Hegyi Norbert szokás szerint rendkívül sokat segített a verseny levezetésében, Köllner Ödön pedig az érmek és díjak átvételében. Riz Levente polgármester a verseny megnyitása után még sokáig maradt, a Hírhozó, a Helyi Téma, a Rákosmente TV, a Tizenhetedik online riportokat készítettek a versenyről, amiről egy rövid cik Riz Levente honlapjára is felkerült.