Get Adobe Flash player
Címlap Cikkek Beszámolók 2011. évi Nemzeti Ifjúsági Sakk Csapatbajnokság, 2011. 11. 02-06.

2011. évi Nemzeti Ifjúsági Sakk Csapatbajnokság, 2011. 11. 02-06.

2011. november 2-6. között Miskolcon 52 csapat mérte össze erejét. Mi két csapattal képviseltettük magunkat, előzetesen a 16-ik és 31-ik helyre voltunk rangsorolva. Játékosaink száma lehetővé tette volna, hogy három csapatot is indítsunk, ám miután többen jelezték, hogy nem érnek rá, pofozógépnek kisgyerekeket nem akartunk vinni. Tavalyhoz képest két jelentős változás is volt, mindkettő Homonnay Géza nagylelkű támogatásának köszönhető, egyfelől saját egyesületi pólónk is volt, másfelől Pálkövi József is jött velünk, mint felkészítő edző. Ő az Apáczai Gimiben sárkányos edzéseket is tart, egészen biztosan jó sok pontban erősen benne volt.

A versenyen a külső kollégiumban szálltunk meg, hogy mindenki egy helyen legyen; bár a kb. 1,5 kilométeres távolság legyaloglása sok időnkbe telt, de egyébként ez a külső kollégium majdnem mindenben jobb szokott lenni a belsőknél. Világot járni most kevesebb időnk volt -- bár az idő se volt tipikus kirándulóidő, egyesek fulladoztak a szmogtól.

Két csapatunk tehát az előkelő 16-ik és 31-ik helyre volt rangsorolva 52 csapat közül.  (A versenyről minden infó: http://chess-results.com/tnr57567.aspx?lan=1) Mivel eddig még nem sikerült a 20-ba betörni, idén ez volt a cél. Nos, ez nem csak sikerült, de a legjobb 10-be is bejutottunk, és közel voltunk még jobb eredményhez -- sajnos utolsó fordulós nagy vereségünk mellett a két rivális bp-i csapat 5-1-re és 4,5-1,5-re nyertek, és ezzel meg tudtak minket előzni. A kettes csapat sajnos kicsit rosszabbul végzett, mint kiemelési sorszáma, de náluk a cél a tanulás, tapasztalatszerzés, élőnyerés volt. A verseny legfelemelőbb pillanata az volt, amíg egy ideig nyerésre álltunk a Nagykanizsa csapat ellen.

Első fordulóban a Miskolci Kisbocsok kettes csapatát csak 4-2-re vertük, a kettes csapat pedig nagy harcban 0-6-ra kikapott a Nagykanizsa ellen. Ott Takács Kevin a parti egy komoly részében nyerve állt, de lehet, hogy fel sem merte tételezni Kántor Gergőről, hogy kikapjon.

A második meccsen a Honvéd ASE ellen nyertünk 3-3-ra, vagy 3-0-ra, nem derült ki. Mivel Marti György volt a bírók egyike, így eszébe se jutott senkinek, hogy esetleg pont szabályellenesen ülnek le. (Deák Bálintnak elfelejtettek szólni, hogy benevezték a versenyre.) Bea Zsolt megoldotta, a későbbi fordulókra lehozta két fiát játszani, hogy a Honvéd ki tudjon állni normálisan. De nem ellenünk -- ellenünk leadtak egy pontot, és mivel négyen hátrébb csúsztak, azokon a partikban megvertek minket. A kettes csapat 6-0-ra nyert az EMSE II ellen.

A harmadik fordulóban a Pénzügyőrt vertük 3,5-re -- reális eredmény is, mivel csak négyen voltak, utolsó kettőre két miskolci gyerek ült be. Lehetett volna nagyobb arányú győzelem is -- Kozák Ádám jól állt, majd kevésbé jól, majd erőltette és vesztett Zsembery Áron ellen. A kettes csapat 4-2-re NYERT az EMSE I ellen: nagyon szép eredmény, élők alapján fordítva kellett volna lennie. Takács Kevin közel 2000-est vert. Indig Ákos is nyerve állt teljesen egy jól vezettt parti után, csak mattot nézett el.

A negyedik fordulóban már beindult a szekér: 4-2 a közel hasonló erejű Dunaharaszti ellen! Suhajda Attila és Ruck Robi remiztek taktikusan, Kozák Ádám végre magára talált, Palla Ákos és Laza Szabi negyedik meccsüket is megnyerték, merthogy ők eddig mindig, tehát drukkoltunk nekik tábladíjért. A kettes csapat parpírforma eredményt hozott, kikapott 4,5-re, Mikulás Robi győzelme volt szép egy közel 1800-as ellen: ő 3/3-mal volt ekkor 100%-os.

Az ötödik fordulóban már tényleg erőset kaptunk: a Vasas csapatát. Káposztás Miklós külön történet lehetne, de inkább nem mondom el, reméltünk egy szoros győzelmet: kiütéses lett! 5-1-re győztük őket le. Mikulás Viki is nyert a nála jóval idősebb Kekk Laura ellen: 5/2-n állt, és ez tőle nagyon szép eredmény volt már, mert tudtuk, hogy mivel a csapat feljebb kerül, így ő is már csak sokkal erősebbet fog kapni. Suhajda Attila Juhász Ármin elleni remije is szép volt. A kettes csapatnál hasonló remek eredmény, 4-2 a Dési ellen, ők is nagyon maguk felett teljesítettek szinte végig.

A hatodik fordulóban is kegyes sorsolást kaptunk: én már a 10-ik sorszám környéki csapatot tippeltem, de gyengélkedett a két fővárosi rivális Barcza és MTK is, és mások hozzánk hasonlóan maguk felett teljesítettek: a verhetőnek tűnő Miskolci Kisbocsok I-es csapata lett a kipárosított ellenfél. Értékszámok alapján a 4-2 teljesen reális győzelem, Kozák Ádám belelendült, Szabi tartotta formáját, Ákos sajnos csak remizett, de Ruck Róbert Papp Tamás ellen meg nyert. A kettes csapatnál a HEMO-t kaptuk, Tigyi Fanni csapatát, mivel Mikulás Robi nem akart ellene játszani, így kimaradt, ahogy Fanni is, mert ő se akart ellenünk. A picit gyengébben leülő csapatunk kikapott 4-2-re, Bálint Bence nyert csak, Farkas Ákosnak csúszott be egy vereség egy nála élő szerint gyengébbtől.

A hetedik fordulóban nagyágyú ellenfelet kaptunk: a Nagykanizsa csapatát. Ott az éltáblások hagyományosan nem kanizsaiak, korábban Mihók, Prohászka volt, most Kántor Gergely. És ez volt az a forduló, amikor Pálkövi Józsi felkészítése csodásan sikerült, a meccs nagyobbik részében nyerve álltunk ellenük! Suhajda Attila újabb erős ellenfél elleni remit hozott, bár sajnos Ruck Robit könnyen verte jobbik Zsirai. Igen ám, de Kozák Ádám parádésan játszva lenyomta Havanecz Biankát, Szabi pedig nagy nehezen, de túljátszotta Felde Bencét; Mikulás Viki is nyerve állt, ahogy Palla Ákos is szinte az utolsó pillanatig! Hajas Tamás parti után elmondta, azt nézte, melyik pillanat az, amikor már fel kell adnia, de sajnos nem csak nem adta fel, hanem Ákos a legvégén rontott, és remi lett csak, míg Viki nagyon sokáig tartó ellenállásán idősebb Zsirai végül saját időzavarában át tudott törni. Így csak 3-3 lett... kár, itt nagy lehetőséget hagytunk ki. A kettes csapat eddig bírta a bravúrokkal, kikaptak a magasabban rangsorolt Huszár Gál ellen 2,5-re, Kevin remije volt jó eredmény, Gergő és Mikulás Robi győzelme, ők mind magasabb élősök ellen -- de sajnos a többiek nem tudták hozni a pontot gyengébb élős ellen. Így egyenlítődött ki a két csapat eredménye, és nyertek ők.

Tudtuk, hogy a nyolcadik forduló eredményétől függetlenül csodálatos versenyt hagyunk magunk mögött, de azt is, hogy ez fogja a végső eredményeket eldönteni. Reméltük, hogy olyan ellenfél jön, akik ellen pár pontot megcsípve azért a legjobb 10-ben tudunk maradni, míg a két bp-i rivális nem fognak nagyon nyerni -- félig ez be is jött, ami tőlünk telt, megtettük, 1,5 pont a Decs ellen (akik így ezzel lettek másodikok, egy 4-2-vel csak negyedikek lettek volna, tehát látszik, hogy az olimpiai pontszámítás nem mindig adja ki a korrekt végeredményt), de az MTK és a Barcza csapatainak annyira sikerült az utolsó meccs, hogy elénk kerültek. A csapat azon tagjai, akik fizikailag jobban bírták, remiztek, akik kevésbé, kikaptak, 3 remi, 3 vereség, 1,5 pont. A kettes csapat a nálunk jóval hátrébb rangsorolt dombóvári csapattal mérkőztek meg, itt egy nagyobb arányú győzelem még a saját rangsorolási helyezésünket jelentette volna -- de sajnos csak minimális győzelem sikerült.

Suhajda Attila 8/3 pontjával ha nem is mindig, de a fontos pillanatokban tartotta az első táblát, méltóan búcsúzott el ifiéveitől, kevéske élőt is visszanyert.

Ruck Róbert 7/4,5 pontjával túl is teljesítette elvárását, nagyon magabiztosan, nyugodtan játszott, pont úgy, ahogy elvártuk tőle. Ő 12 élőt nyert, szép eredmény. Most már ő is 2000 felett van, ha jól sejtem.

Kozák Ádám négy meccsen megmutatta, hogy mire képes, és hogy mennyi potenciál van benne: sajnos négy másik meccsen nem hozta magát, lehet, hogy nem tudott még akklimatizálódni a csapatba, végére elfáradt, élőt így is nyert. Olyan ütemben fejlődik, hogy jövőre már akár első táblás is lehet, a legutóbbi FS-versenyen szenzációs eredményt ért el.

Palla Ákos elmúlt másfél évben megdöbbentően sokat fejlődött, egy év alatt közel 300-at!!! Még én se hittem volna, pedig alapvetően optimista vagyok. Aktuális élője már 1970... a versenyen csak 8-at nyert hozzá, sajnos több jó állását a végén elrontotta, de több rosszat meg kiremizett, kiválóan játszik, és olyan nagyon sokat nem is sakkozik, csak napi átlag 1 órát.

Laza Szabi fejlődése 1 év alatt picit lelassult, tavaly pont ezen a versenyen 2000 körüli játékosokat vert. Nos, idén 7,5 pontjával megérdemelten lett tábladíjas, 21 élőt nyert, most már ő is 1900 körül van -- egy év alatt 100 élő persze így is nagyon jó, és jövőre remélhetőleg ő is 2000-es játékos lesz!

Mikulás Viki vesztett élőt, de elsősorban amiatt, mert túl erős ellenfelei voltak, és még a papírforma vereséggel is lehet bukni. A 2 pontja jó eredmény.

A kettes csapat első tábláján Kevin tavalyhoz hasonlóan nagyon jól tartotta az ellenfeleket, megérdemelten nyert 15 élőt, ő most 1850 körül van. Jövőre megígérte, hogy ő is 2000-es lesz :)

Simonyi Gergő megvillantotta régi (úgy értem, 5 évvel ezelőtti) játéktudását, ismét 1850-es szinten játszott. 5 élőt nyer vissza.

Farkas Ákos az egyesüli, aki sok élőt veszít, neki most nem ment annyira a játék valamiért, voltak jó eredményei, de a végére valamiért kieresztett. Az, hogy ez csak egyszeri dolog, mutatja az is, hogy a jelenleg is zajló Kőbánya Openen remekül játszik és élőnyerésre áll.

Mikulás Robi is rengeteg élőt nyert, több, mint 30-at -- igen ám, csak hogy sajnos ez nála is visszanyerése az élőnek, 2 éve volt a "csúcson" 1645-tel, azóta csak bukott belőle. Talán ez a trend most megfordul, még 3 évig ifi ő is, tehát talán egy 1900-2000-ig -- ha akar -- ő is eljut 18 éves korára.

Bálint Bencének a verseny hullámzó volt, ő 6/3-at ért el, pici élőt bukik is, mivel egyik ellenfelének nem volt értékszáma.

Indig Ákos 5/1-et hozott, amivel saját alacsony élőjét játszotta meg, ami szintén gyenge eredmény, még akkor is, ha 4-et volt sötéttel. Pár jó pillanata volt, Ács Petrát ha megveri, jogosan nyert volna élőt is, Gombócz Zsófit szép játékkal verte, az utolsóban is jobban állt.

Mikulás Kriszti egyet nyert nyolcból, mivel a csapat őhozzá képest magasan játszott, így az ő szintjén lévő ellenfelekből neki is hiánya volt. Az ő egy pontja sem meglepetés tehát, legalább nyert egyet.

Szóval nagyon szép eredmény volt. Jövőre már elvárás lesz a TOP10-es helyezés :)

Nádasi Balázs