Get Adobe Flash player
Címlap Szellemisport Az SDSE Nemzetközi Dáma, Gó és Gomoku szakosztályainak beszámolója

Az SDSE Nemzetközi Dáma, Gó

és

Gomoku szakosztályainak beszámolója

 

 

Működésünket 2009-ben kezdtük meg.

Foglalkozásainknak a XVIII. ker. Kondor Béla művház biztosít helyet. Itt térítésmentesen kaptunk helyet a foglalkozásokra. A játékosok többsége a XVII, XVIII, XIX. ker. lakója, tanulója.

 

Megszerveztük a 2009/10-es tanévben a Dáma és Gó Nemzeti Diákversenyek Bp.-i döntőjének és a Gó Országos döntőjét is.

 

A 2010/11es tanévben már mi rendeztük a bp.-i alsós egyéni és csapot sakk Diákolimpia Döntőt. A gomoku (verseny amőba) Nemzeti Diákverseny Országos Döntőjét. A gó és a nemzetközi dáma Nemzeti Diákverseny Bp.-i Döntőjét. Május 7.-én kerül megrendezésre a nemzetközi dáma Nemzeti Diákverseny Országos Döntője.

 

Részt vettünk a Nagy Sportágválasztón. (Gó, dáma és sakk bemutató)

 

Gó eredmények:

 

2009/10 tanév nemzeti diákverseny Bp.-i döntőjén tanítványaink 3-2-1 arany ezüst és bronz érmet nyertek. Az Országos döntőn 2-2-1 volt az érmek megoszlása.

 

A 2010/11 –es tanévben, az edzéseinket látogató gyermekek közül 2 fő vett rész az Ifj. és gyermek Gó Eb-n (Csehország 2011. márc. 10-15 közt. 22. és 26 helyezés 55 induló).

 

A korosztályos Magyar Bajnokságon, a 12 éven aluliaknál a 2-3-10-12 helyeket szerezték meg játékosaink. A Nemzeti Diákversenyen Országos Döntőjén 2 kategóriában szereztek győzelmet gyerekeink és 3-3 ezüst és bronz érmet nyertek. A Bp.-i Döntőn 3-3-3 arany ezüst és bronz érmet nyertek. Jelenleg már, a mi versenyzőnk (8 éves!) a legmagasabb minősítésű 12 év alatti játékos.

 

Az edzéseket – magas színvonalon – Pocsai Rita női Európa bajnok, 2010 Magyar bajnoka vezeti. Foglalkozásainkat már más egyesületek játékosai is látogatják. Idén júliusban gó tábort is szervezünk kezdő és haladó gyerekeknek.

 

 

 

Nemzetközi Dáma eredmények:

 

7 fő vett részt az Eb.-n (Lengyelország 2010 aug.1-8.)!!! Az Eb előtt egy 2 hetes edzőtábort tartottunk.

 

A Nemzeti Diákversenyen Országos Döntőjében a 2009/10-es tanévben 2-2-2 arany-ezüst-bronz érmet szereztünk. A Bp.-i döntőn 4 arany mellett számosan dobogós helyen végeztek.

 

2010 novemberében Köllner Dóra felnőtt Női Magyar Bajnok lett, helytállva a férfiak közt is.

 

2010 December 18-19.-én 14 ifi csapat között az országos csapatbajnokság szerepét betöltő Csillagszóró verseny 2 csapatunk indult. Az egyik 3-4. helyen a másik 5. helyen végzett a náluk 3-8 évvel nagyobbak közt. 4 játékosunk szerzett tábladíjat!

 

A 2010/11-es tanév Nemzeti Diákverseny Bp.i döntőjén 4 aranyérmet szereztünk több dobogós hely mellett.

 

Az Országos Döntő május 7.-én kerül megrendezésre. Itt reális esélyünk van 4 korosztályos aranyéremre és több dobogós helyre.

 

Május 8-9.-én 8 játékosunk indul a Magyar Nyílt Bajnokságon, amit most mi szervezünk.

 

Júliusban az Eb előtt ismét edzőtábort szervezünk mesterekés mesterjelöltek részvételével.

 

Észtországban Tallinban lesz az Ifi Eb aug. 1-8 között. Itt remélhetőleg megint 4-8 gyerekünk indulhat a kvalifikációtól függően.

 

A foglalkozásokat Köllner Ödön (felsőfokú sakk szakedző /TF/, I.oszt dáma játékos, játékpedagógus) Jesztl József (dáma edző, játékpedagógus) és Penkalo Viktor (dáma nemzetközi mester, edző, szakkönyv író, Magyar Bajnok) tartják.

A legügyesebb tanítványok már maguk is végeznek oktatói-segédoktatói tevékenységet iskolában, nyári táborokban.

 

 

 

 

Gomoku /verseny amőba/eredmények:

 

A 2010/11-es tanévben a Nemzeti Diákversenyen 3 első helyet és dobogós helyezéseket nyertek a gyerekek.

 

Ezt a sportágat csak 2010-ben kezdtük el hivatalosan gyakorolni. A felkészülés egyénileg a gomoku.hu oldalon található tananyag segítségével történik. (Összeállította Demján Attila a szám világbajnoka) Gyakorlásra az edzéseken kerül sor. Minősített oktatónk jelenleg nincs.

 

Idén először meghívást kaptunk gomoku táborba aug. 18-22 közt a pilisi Sasfészek Turistaházba.

 

 

Sakk eredmények:

 

Bár az SDSE külön sakk szakosztállyal rendelkezik, a külön helyen tanuló szellemi sportosok is tartanak sakkfoglalkozásokat. Idén 5 gyerekünk jutott a kerületi selejtezőkből a Budapesti döntőbe, és egy III. helyet sikerült szereznünk a Diákolimpián, ami országos döntős helyet is ér.

 

Két játékosunk vett rész a Szombathelyi Rapid Országos Döntőn.

 

A foglalkozásokat Köllner Ödön felsőfokú sakk szakedző vezeti.

 

 

Szövetségi Tagságok:

 

Egyesületünk 2010-ben és 2011-ben is tagja a Magyar Gószövetségnek.

Egyesületünk együttműködik a szövetségi feladatokat ellátó Zalaegerszegi Dámajátékosok Sport Egyesületével. A ZDSE révén Magyarország tagja a nemzetközi szövetségnek, így nyílik mód a nemzetközi versenyeken, Eb-n Vb-n, Szellemi Olimpián történő részvételre. (Volt már magyarországi Eb is).

Együttműködésünk kiterjed a versenyek szervezésére, minősítési és szabályrendszerre, edzők és pedagógusok képzésre, táboroztatásra, a sportág népszerűsítésére (nagy sportágválasztó), tagdíj fizetésre (nemzetközi szövetség felé), szövetség alapítása, válogatott összeállítása.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szellemi sportokról röviden:

 

Az IMSA (Nemzetközi Szellemi Sportok Szövetsége) négy sportágat fog össze.

A sakk, gó, dáma és bridzs játékok mindegyike elterjedt az összes kontinensen.

Múltjuk, szabályrendszerük, társadalmi elismertségük révén részei az egyetemes kultúrának. A föld sok országában az iskolai oktatás részét is képezi valamelyik szellemi sportág az óvodától egyetemig.

E sportágak hívták életre a szellemi olimpiát is. (Pekingben a Magyar zászlót Penkaló Alex dámabajnok vitte)

 

A szellemi sportágak (iskolai)oktatása nagymértékben elősegíti a szellemi képességek, készségek kifejlődését, az alkotó szellemi munkát, a szellemi teljesítmények elismerését. Mi ezt tekintjük fő küldetésünknek, a sportbéli sikerek csupán „melléktermékei” a képesség és készségfejlesztésnek.

 

A versenyeket nem csak vetélkedésnek tartjuk, hanem olyan közös programoknak, amelyek elősegítik a különböző helyen élő, eltérő gondolkodású, korosztályú és vagyoni helyzetű emberek kapcsolatát, a társadalmi együttélést.

 

 

Jövőre is tervezzük a diákversenyek megszervezését, 2013-ban pedig szeretnénk közreműködni a gó és a dáma ifi Eb megszervezésében is.

 

A versenyek szervezéséért, lebonyolításáért, a szakosztályok működéséért felelős személy: Köllner Ödön.

Elérhetőségei: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. "> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Tel.: +36-20-515-5937

 

 

Köllner Ödön

A Dáma, Gó, Gomoku

szakosztályok vezetője                                                       Budapest, 2011.04.28.